Terug naar overzicht

Vertrek van groot Feyenoorder door ‘de nooddeur’

Wim Jansen houdt het voor gezien. Na vijftien jaar Feyenoord 1 wil het kind van de club nog wel even iets anders. Wimpie heeft de gloriejaren meegemaakt, maar ook het verval na 1974. Hij is Feyenoord trouw gebleven in mindere tijden, maar in 1980 is de sportieve crisis nog steeds niet bezworen.

Om dat te illustreren krijgt het elftal van trainer Vaclav Jezek en manager Peter Stephan op 2 maart ongenadig op zijn sodemieter van buurjongen Excelsior. In De Kuip wordt het 0-4 bij de laatste wedstrijd van Wim Jansen die zijn geluk bij de Washington Diplomats gaat beproeven.
Voorafgaand aan de stadsderby wordt de kleine middenvelder met de grote staat van dienst door Guus Couwenberg alvast uitgeleide gedaan in de middencirkel. ‘Je gaat triomfantelijk weg Wim, door de voordeur’, zegt de voorzitter, ‘en je kan altijd weer terugkeren, door de achterdeur of desnoods door de nooddeur.’
Inderdaad zal Jansen bij Feyenoord terugkeren, in 1982, zij het niet meer als voetballer, maar als jeugdtrainer. Wanneer zijn Amerikaanse avontuurtje er op zit, gaat hij tot afgrijzen van heel Feyenoord nog anderhalf jaar bij Ajax voetballen. De eerste keer dat hij met de aartsrivaal in De Kuip op bezoek komt, eind 1980, wordt Jansen onthaald met een ijsbal op het oog die hem doet uitvallen. Maar Wim volhardt in Amsterdamse dienst en aan de zijde van zijn voetbalvriend Johan Cruijff wint hij in 1982 met Ajax de landstitel.
Op 2 maart 1980 loopt Excelsior in De Kuip tussen de 72ste en 83ste minuut uit van 0-1 naar 0-4 en scandeert de Feyenoord-aanhang sarcastisch: ‘Tien, tien, tien’. Alle Excelsior-doelpunten worden gemaakt door jongens die in de jeugd bij Feyenoord hebben gespeeld: Makkie Nijssen, Carlo van Tour, Frans Struis en Rini Plasmans. Het is veelzeggend, net als het spreekkoor dat klinkt als Jansen bij 0-1 De Kuip verlaat: ‘Stephan is de volgende.’
Van het feestje dat Feyenoord zijn ras-voetballer uit het Oude Noorden (33) wilde bereiden, is niets terechtgekomen. Excelsior, gecoacht door oud-Feyenoorder Thijs Libregts, boekt zijn grootste zege ooit in de Kuip. Jansen heeft geen bal geraakt, omdat de tweebenige en rappe verdediger Van Tour hem in opdracht van Libregts voortdurend op de huid heeft gezeten.
Het is een akelige zondagmiddag, voor Jansen en voor Feyenoord die ook nog eens van elkaar verwijderd zullen raken door dat Ajax-verhaal. Maar uiteindelijk zal het allemaal weer goedkomen tussen de twee die niet zonder elkaar blijken te kunnen. Als trainer, technisch directeur en brein van de jeugdopleiding op Varkenoord zal Jansen zich ook na zijn spelerscarrière een groot Feyenoorder tonen.

Visser in De Kuip

Divide